Concurs

Ne-am gândit să facem un pic mai interactiv acest weekend, prin urmare vă provocăm la concurs!

Recunoaşte-ţi personajul din pictura murală de biserică şi primiți cadou din partea Casei EVV, broşura Genealogia popoarelor Balcanice, (în format .pdf) scrisă sub desăvârşita pană a ilustrului B.P. Hașdeu.

Completează adresa de e-mail în câmpurile destinate de la comentariu și o vei primi negreșit!

Indicii: fondator de biserici, mănăstiri şi spitale

Porecla: Fiul Diavolului

Mult succes tuturor!

IMG_1414

 • submit to reddit

4 thoughts on “Concurs”

 1. Felicitari pentru Super-Idee , chiar trage in sus! Mai iesim si noi din “iarna”.

  Habar nu aveam de aceasta ruda a lui Mihai Viteazul – print Cantacuzin.

  Fresca il prezinta pe domnul Spatar Mihail Cantacuzino.

  1. George, felicitari! 🙂 Intr-adevar, Mihail Cantacuzino mostenise porecla de Fiul Diavolului de la familia sa. Era temut de toti politicienii vremii, stiindu-se ca era un priceput uneltitor. Inca nu stim daca acest ctitor al primului spital din Bucuresti (Spitalul Coltea), al bisericii Coltea, al manastirii Sinaia, si a altor locase, a fost de bun augur Tarilor Romane sau nu. Balcescu gaseste pe inaintasii lui Mihail Cantacuzino ca fiind blanzi, insa dornici de a urca pe scara social-politica. Se pare ca intra in conflict cu Brancovenii si acesti ii vor cauta chiar pentru a-i ucide.

   Este interesant, de asemeni, cum Cantemir aminteste la un moment dat ca si Brancovenii erau extrem de uneltitori si ca nu ar fi fost chiar acei sfinti pe care ii vrem si ii credem astazi.

   Iar Balcescu, incurca si mai rau itele, spunand ca Cantacuzinii, de neam grec, deci facand parte din tagma domnilor fanarioti, au dus la distrugerea organizarii armate a Tarii Romanesti.

   Impartialitatea scriitorilor nostri ne omoara! 🙂

   Si acum, ce mai tura-vura! De ziua lui Eminescu iti trimitem unul din cele mai frumoasa texte despre istoria romanilor: Genealogia popoarelor balcanice, marca Hasdeu.

   1. Ziua lui Eminescu? Si pentru asta multumesc! Parca incep sa ma “trezesc”.

    Sper sa ma lamuresc la un moment dat: ce si cat au fost/sant grecii si care a fost/este legatura romanilor cu Bizantul.

    Cat despre cei mentionati mai sus, important este ca au fost patrioti, cu bune si poate mai putin bune. Omul/pomul se cunoaste mai ales dupa roadele sale si mai putin dupa scoarta/trunchi, care oricum putrezeste sau ajunge pe foc!

    Stim sigur, ca cea mai intunecata perioada din istoria Romaniei, a fost cea fanariota, dar totul tine de oameni, adica cine au fost ei.

    Povestire:

    In batalia de la Calugareni Mihai Viteazul ajuns fata in fata cu un turc, era complet dezarmat-ii cazuze si halebarda, turcul ridica sabia sa loveasca, si in acel moment vede insemnele de pe caciula/casca lui Mihai. Erau aceleasi cu cele de pe scutul distinsului turc! care I-a facut o bezea si I-a intors spatele. Imi vine sa cred cum stau, de fapt lucrurile pe lumea asta?

    Marele Spatar Mihail Cantacuzino, dupa ce a vizitat manastirea Sf. Ecaterina din Sinai – Biserica Valaho-Egipteana, a ctitorit Manastirea Sinaia, vis-a vis de Horeb din Bucegi, unde Mosu Moise a primit cel putin odata Legile.

    Asa ca “tainice sant cararile Domnului Zeu, Dumnezeu”.

    “Baga carbuni”, inteteste Focul, ca santem in retea! Multumesc.

Leave a Reply