Din cauza sau datorită?

Poate nu toţi cunosc din abilitatea limbii române de a transmite exact ceea ce stă la baza unei acţiuni, adică semantica ei. A fost o perioadă când mulţi români făceau confuzia între “din cauza” şi “datorită“.

Pe scurt, "din cauza" se foloseşte atunci când efectul a urmat unei cauze negative. Exemplu: Am căzut din cauza ta (însemnând că tu ai făcut ceva rău în acest sens).
Pe de altă parte, "datorită" este uzitat doar în circumstanța în care efectul a urmat unei cauze pozitive. Exemplu: Am ajuns un om de lume datorită mamei mele (însemnând că mama m-a crescut cu simt de răspundere).

Şi atunci, dacă ambele efecte au la bază o cauză (negativă și pozitivă), pentru care motiv se foloseşte cauzalul doar pentru una din situaţii? Explicaţia este simplă.

În cazul primei situaţii, este vorba de o emoţie, deci de o reacţie, şi atunci se apelează mai cu seamă termenul “cauză/efect”. Cititorul poate remarca faptul că aceasta se întâmplă pe un termen scurt, de cele mai multe ori. În cel de-al doilea caz, este vorba despre datorie, deci sentimente, prin urmare se foloseşte termenul apropiat “datorită”, și care implică un timp mai îndelungat în acțiunea sa.

Să fiţi cumpătaţi şi să nu vă feriţi de datorie! Este o chestiune de onoare, atât de rar întâlnită în zilele noastre.

După o pictură de Schendel van Petrus, Scenă de piață la lumina lumânării - anii 1860-1869
După o pictură de Schendel van Petrus, Scenă de piață la lumina lumânării – anii 1860-1869
  • submit to reddit

One thought on “Din cauza sau datorită?”

Leave a Reply