Antakarana și Podul de Aur – a patra parte

În articolul precedent am asistat la tranziţia Minţii prin cele trei zile importante de post: Miercuri, Vineri şi Duminică. De fiecare dată obţine atât împărtăşania cât şi un artefact important din aur (culoare feminină, o cheie şi totodată un dar-recompensă): furcă, vârtelniţă, şi tipsia cu cloşca cu puii bătute cu pietre preţioase. Ulterior vor apărea emoţiile menite să facă mintea să se teamă şi să dea înapoi. Urmează marele vid în care pasărea se aruncă în găsirea Sufletului.

A treia parte a basmului

Rămasă singură şi povăţuită de pasăre, fata de împărat se aşează lângă o fântână.

1. Scoate furca care torcea singură fire de aur mai subţiri decât firul de păr. Stârneşte curiozitatea unei vrăjitoare care îngrijea de palatul lui Făt Frumos. O dă la schimb vrăjitoarei pentru a petrece o noapte în camera unde dormea împăratul palatului (Fat Frumos). Se şi face, iar împăratul e adormit cu lapte şi vrăji să cadă în nesimțire. Inelul de fier nu se rupe.
2. Scoate vârtelniţa şi face din nou schimbul cu o noapte în camera împăratului. Făt Frumos este adormit iar de vrăjitoare cu lapte. Însă, apropiatul său află şi îi destăinuie întâmplarea. Inelul de fier nu se rupe.
3. Fata scoate şi cloşca cu puii de aur şi tipsia şi face din nou schimbul pentru o noapte în camera împăratului. Împăratul aruncă laptele ce i se dă şi se face a dormi.

Făt Frumos dezleagă cercul de fier şi se împlineşte naşterea, fără dureri. Pedeapsa clasică a babei vrăjitoare, legată de coada unei iepe sterpe alături de un sac de nuci. Unde cădea nuca, cădea şi bucăţica, până nu a mai rămas nimic. Apropiatul este răsplătit.

Nu se mai spune nimic despre noul născut. Vrăjitoarea era o scroafă care avea 11 fete. Îl transformase pe Făt Frumos în porc deci avea 12 copii.

La sfârşit se spune enigma poveştii, ceea ce o face de factură nouă, diferit de alte basme. Sunt redate la repezeală şi ultimele detalii. Petrecerea de sfârşit poate mai este şi astăzi.

Reconstituire

Furca, vârtelniţa şi tipsia cu cloşca = rămân necunoscute; formele literelor Omega, cruce in romb, O, S. Pot reprezenta litere (O-TH-O-S), pot fi INCANTAŢII. Ca amuzament, Othos este satul situat la cea mai mare înălţime din insula grecească Karpathos.

Vrăjitoarea = KARMA

Nucile = substanţa ce hrăneşte creierul (CUNOAŞTEREA)

Concluzia cu care se încheie basmul este că petrecerea poate durează şi astăzi, ceea ce o face atemporală.

Hannah dând preotului pe fiul său Samuel
  • submit to reddit

Leave a Reply