Ghost in the Shell

Salutare tuturor!

Bine ne-am regăsit, după o pauză de aproape trei luni de zile în care sperăm că ați tras foloase din experiențele personale şi mai ales din articolele noastre dezbătute până în prezent.

Revenim astăzi nu neapărat pe tema spiritului în corp, ci mai ales pe cum pot dezlega amintirile în orice corp, un spirit.

Ghost in the Shell este o animație japoneză din 1989, care are la baza îndrăzneala de a visa că un spirit poate fi manipulat prin amintiri false. Ne interesează acest subiect întrucât dacă a putut fi imaginat așa ceva, cu siguranță se operează pe astfel de ipoteze. Întrebarea noastră este următoarea: este capabil spiritul să străbată dincolo de granițele unei umbre, a unui drog, a unei halucinații, a unei himere, a unui vis?

Este acest lucru cât de poate de actual prin politica de dacificare și inducerea unei istorii proprii false?

Pe de altă parte este adevărat că spiritul renaște în corpuri diferite în care nu-i sunt permise vechi amintiri? Și dacă da, aceste amintiri i-ar influența comportamentul astfel încât balansarea prin învățare n-ar putea fi tolerată de emoția amintirii?

Așteptăm cu drag părerile voastre!

IMG_1107

 • submit to reddit

4 thoughts on “Ghost in the Shell”

  1. 🙂 Recunosc ca am cunoscut si eu pe cineva insa cum spunea Mugur, era un desavarsit cinefil care asimila in propria experienta cele vazute. Sora cu nebunia, dar era un caz demn de analizat.

   1. Cel despre care am adus vorba, deși ajuns medic, a ajuns abonat al spitalelor de psihiatrie pentru că devenind și alcoolic, nu mai deosebea amintirile proprii de cele preluate, iar în ultimele faze nu mai deosebea realitatea de propria imaginație.

    1. Trist. Este totusi interesant cum un sistem poate supravietui avand la baza incarcaturi ce se diferentiaza de natura normala. Cine stie cate secrete medicale ascunde un astfel de om (si aici ma refer ca si caz de studiu).

     Mai exista un film pe aceeasi tema, https://www.youtube.com/watch?v=Mc4sz6neHDs, si un lucru comun se remarca peste tot: creierul si sufletul cauta continuu o solutie, in timp ce medicina recomanda medicatie care anuleaza aceasta cautare.

Leave a Reply