Meteoritul

Se întâmplă ca anumite lucruri să aparțină doar anumitor oameni, anumite momente să fie trăite doar de câțiva, gânduri împărtășite numai celor puțini. De ce, de unde vine această împărțire, cine sunt cei aleși?

În acest articol ne-am propus să vorbim despre meteorit. Se presupune că circa 14 000 t de meteorit aterizează anual. Nu prea sunt văzuți de către om, deși poate că ar vrea. Poate sunt stelele căzătoare din lunile de vară cu cer senin, cine știe?!

Oricum ar fi, meteoritul a fost vânat dintotdeauna de către om din două motive:

  1. Primul, și cel mai vechi, este apartenența sa extraterrană.
  2. Cel de-al doilea, temperatura pe care o poate atinge prin frecarea cu straturile atmosferice, care transformă materia în ceva extrem de dur.

Apartenența sa de dincolo de Pământ

Omul a fost fascinat de tot ceea ce nu poate atinge. Și cum nu a putut atinge cerul vreodată, atunci orice obiect venit de acolo avea valoare divinatorie, spirituală.

Peșterile care au fost locuite de om continuă să trezească mirarea prin comportamentul de colecționar de obiecte cu scop în cultul spiritului. Câteva artefacte:

  • craniile de urși poziționate în cruce sau sensuri care trezesc cele mai mari suspiciuni despre manifestarea intelectuală și sufletească a omului de peșteră (în anumite peșteri există adunate la un loc cranii de specii de urși care au trăit la milioane de ani distanță, ceea ce indică o continuitate de nedescris a valorilor de divinație);
  • sferele din piatră din care se aud șoapte ( peștera lui Leon Bîrte, Peștera Tăușoarelor link). Teoriile și poveștile din spatele acestor pietre sunt absolut frumoase. Dacă ele sunt sau nu fragmente de meteorit tăiate, rămâne să ne umplem serile cu întrebări nesfârșite;
  • formele monolitice sculptate în interiorul peșterilor;

Toate aceste artefacte indică unul și același lucru: nevoia de spiritualitate și de ridicare în cunoașterea valorilor sale, de comunicare cu alte forțe cunoscute sau parțial cunoscute.

Materia se transformă în ceva extrem de dur

Duritatea meteoritului a făcut de cele mai multe ori ca el să fie folosit de oameni pentru a face arme. Nu unelte de lucrat pământul sau prelucrat materiale, ci arme. Se pare că, cu cât temperatura de forjare este mai mare, cu atât metalul obținut este mai puternic. Însă, odată cu temperatura crescută a metalului, fierarului i se impune o stare interioară ascetică pentru a putea intra în comuniune cu spiritul materiei pe care o modelează. În acest fel apar spiritele armelor făcute manual, pe care le pot înțelege și auzi doar făurarii și stăpânii lor.

Filozofia din spatele meteoritului stă tocmai în faptul că exteriorul său devine foarte dur, în timp ce interiorul său capătă o cameră asemeni vasului alchimic, care mocnește la o temperatură potrivită pentru transformare. Așa-numitele firi vulcanice, se comportă asemeni: la exterior întâmpină temperaturi de nedescris, în timp ce la interior au posibilitatea de a crea diamante.

 

  • submit to reddit

Leave a Reply