Ultimul text

“- Cum te cheamă?
– Sunt Matei Basarab, am fost rănit la cap de către Petre Poenaru, milionar, pe care regele l-a pus să mă împuște cu pușca umplută cu pietre de diamant cât oul de mare.
– Pentru ce?
– Pentru că eu fiind moștenitorul lui Matei Basarab, regele se temea ca eu să nu-i iau moștenirea.
– Ce-ai de gând să faci când te vei face bine?
– Am să fac botanică, zoologie, mineralogie, gramatică chinezească, evreiască, italienească și sanscrită. Știu 64 de limbi.
– Cine e Poenaru care te-a lovit?
– Un om bogat care are 48 de moșii, 48 de râuri, 48 de garduri, 48 de case, 48 de sate și care are 48 de milioane.”

 • submit to reddit

4 thoughts on “Ultimul text”

 1. Pare a fi clar ca acesti HohenZoLerNi sant de origine iudaica. Sant curios ce parere avea Domnul Eminescu despre dansii.
  Domnitorul Cuza a fost exilat si impuscat in Germania. Oare lucrurile raman asa ?

  1. Apropo de nume, imi sarise in ochi ieri numele Cuza ca parte din Canta-Cuzino si mi-am propus un studiu mai aprofundat din care sa pot vedea vreo posibila legatura de descendenta. Perioada este cu totul controversata iar textul din azil a ramas o necunoscuta pentru mine. L-am pus in speranta ca cineva mai bine informat in domeniu poate aduce un pic de lumina. 😊

 2. Sant studii si explicatii la “ultimul text” al lui Eminescu, dar nu stiu sa spun acum, unde. Mai tatonam, ca sigur e un mesaj pentru posteritate , acolo.

  Domnul Marian A. Cristian documenteaza in cartea sa “Mihai Viteazul”, aparuta acum vreo 3 ani, ca Domnitorul Mihai este print Cantacuzin si, nicidecum fiul lui Patrascu cel Bun. Am spus documenteaza si dovedeste! Or Cantacuzinii erau bizantini… OK.

  In contextul cu “Miorita”, domnitorul Cuza ar fi “ciobanasul moldovean”, cel vrancean fiind Bratianu=”mostruasa coalitie”, iar cel ungurean: “imperiul de Apus” reprezentat de domnul Carol de Hohen-zo-LER-n, adus pe sest de tradatori – “indragi-ar ciorile si spanzuratorile”.

  Legatura cu textul lui Eminescu ? poate fi. Oricum, Domnul Eminescu a avut statura de “Domnitor”, cel putin! De fapt,a fost a doua mare peronalitate planetara iesita din spita neamurilor pamantului “romanesc”.

  Interesant articolul domnului Miron Manega – eminescologul de serviciu – despre “rubla Eminescu” scoasa imediat dupa apusul presedintelui Ceausescu (print Basarab se pare!)

  Am intrebat pe rand mai multi oameni dintr-un grup : “il iubesti pe Eminescu?”, “spune: il iubesc pe Eminescu !”. Reactiile au fost dezamagitoare. Lumea doarme profund, da tot poporu zice: “cum iti asterni asa dormi!”

  “Cui ce-i pasa ca-mi esti draga”

  1. Da, aia cu rubla este geniala! Uneori merg prin Bellu la mormantul lui Eminescu si mi se pare atat de gol …
   Stiu ca era un nene (ceva legat de Universitatea Cantemir, parca acolo isi lansase cartile) care se documentase cu aproape tot despre Eminescu. N-am apucat sa citesc.

Leave a Reply