LEOAICA

 

Aproape am crezut că am găsit înțelesul real al apariției leoaicei, în site-urile dedicate interpretărilor viselor. Dar m-am înșelat, am găsit doar asa, trecător. În rest, tot aberații.

Am observat că în ultima vreme am tendința să verific Biblia în ceea ce privește apariția diferitelor elemente de vis. De ce Biblia? Raționamentul din spate este că multe pilde par dintr-un alt univers decât cel real. Și cum cel mai la îndemână a fost arta visatului cu toate implicațiile pe care le-a adus (temeri, frici, pedepse etc), înseamnă că multe însemnări au rămas drept marcaje.

Astfel am dat peste Ezechiel 19, din care text extragem doar ce ne este util:

Ce este mama ta? O leoaică. (…)

Mama ta, ca și tine, era ca o vie sădită lângă ape. Era roditoare și încărcată de mlădițe din pricina belșugului apelor.

Ramurile ei erau așa de tari că se puteau face toiege de cârmuitori din ele; prin înălțimea ei întrecea ramurile stufoase și atrăgea privirile cu înălțimea ei și prin mulțimea mlădițelor ei.

Dar a fost smulsă cu mânie și aruncată la pământ; vântul de răsărit i-a uscat rodul; mlădițele ei cele puternice au fost rupte, s-au uscat și le-a mâncat focul.

Și acum este sădită în pustiu, într-un pământ uscat și fără apă.

Din mlădițele ei a ieșit foc, și i-a mâncat rodul; așa că nu mai are ramuri tari, bune pentru un toiag de cârmuitor. Aceasta-i o cântare de jale și va sluji drept cântare de jale.

În cele de mai sus este expusă în cea mai suplă și elegantă formă a sa, nașterea, formarea și efectul mâniei. Mânia se naște la fel ca orgoliul, doar dacă are termen de comparație. Acesta este principiul care stă la baza ei. Un om mânios este un om căruia i s-a făcut o nedreptate, sau pe care o consideră asemeni. Asta înseamnă că universul său a fost tăiat din rădăcină. A nu se confunda cu nervozitatea.

Concluzionând, apariția leoaicei în vis are ca înțeles mânia. A celui care visează în mod direct sau a unei experiențe pe care a trăit-o.

Nu a leului, nu a altei feline. Spre exemplu, o panteră simbolizează în vis energie sexuală. Nu faceți confuzii, pentru a nu sfârși ca nenea ăla din Africa care s-a dus la lei în ideea că îl va salva Dumnezeu, cum l-a salvat pe Daniel în Biblie, din groapa cu lei.

Restul visului, în care apare o leoaică, poate fi interpretat ținând seama de întâmplările ce au impresionat creierul suficient de mult cât să se manifeste în lumea viselor totemuri.

 • submit to reddit

2 thoughts on “LEOAICA”

 1. Traducătorii Bibliei asociază leoaica din Ezechiel 19, “mamei ţară”, explic]nd prin această parabolă istoria Israelului ( de atunci, căci acum e niţel schimbată).
  Eu ştiu că, în scrierile vechi parabolele trimiteau la situaţii, de fapt, din natură şi asta cred eu se întîmplă şi în Biblie.
  In ” Dărîmarea Ninivei ” este o explicaţie…”peştera în care leul, leoaica şi puiul se plimbă liniştiţi, fără ca nimeni să-i deranjeze.”Dacă o scoatem din context, rezultă ce constatăm şi acum în natură.Leul, vîrf trofic n-are duşmani direcţi care să-l ameninţe.
  Aş spune că interpretarea ar putea trimite spre familie, stabilitate, siguranţă, calm.

  1. Da, povestea din Ezechiel 19 face referire la Israel. Dar eu am cautat partea ascunsa pe care o cred pusa intr-un alt plan. Desigur este doar o parere a mea. Totusi, este a doua coincidenta pe care o preiau din Biblie pe tema elemente de vis.

   Poate exemplul este nefericit, exista si posibilitatea asta, dar sensul leoaicei in vis este sigur cel din articol. 🙂 Si nu indemn la manie, nici macar pentru a verifica veridicitatea lui! :))

Leave a Reply